Geschiedenis

Hillegomse Houtgroep wordt De Hillegomse; de traditie van ruim 100 jaar blijft…

In 2020 krijgen alle vestigingen (Den Helder, Hillegom, Wassenaar en Zierikzee) van de Hillegomse Houtgroep dezelfde naam: De Hillegomse. 
De nieuwe naam is gekoppeld aan een nieuw logo.

oude logo

Oude logo

Logo 2020

Nieuwe logo

De vier generaties De Vreugd

  • 1e generatie en oprichter: Pieter de Vreugd
  • 2e generatie: Cees, Johan, Marinus, Wim, Pieter en Dirk de Vreugd
  • 3e generatie: Willem Cornelis en Pieter de Vreugd 
  • 4e generatie: Pieter Axel de Vreugd, zoon van Pieter de Vreugd

Familiebedrijf

Een predicaat als kroon op het werk van vier generaties De Vreugd. Ook nu is De Hillegomse nog steeds een familiebedrijf, gekenmerkt door een hechte familieband. Dat als kernwaarden meedraagt: betrouwbaarheid, kwaliteit en continuïteit. Een predicaat dat vertrouwen geeft aan leveranciers én afnemers!

Hart voor hout bij de Hillegomsche Houthandel

Pieter de Vreugd nam in december 1910 de houthandel van de weduwe Groustra over en legde daarmee de basis voor de Hillegomsche Houthandel. Inmiddels staat de vierde generatie, Pieter A. de Vreugd, aan het roer van het bedrijf. In een interview met Anja Couzijn in november 2017 vertelde hij de geschiedenis van de Hillegomsche Houthandel…

Zo begint de inleiding van het stuk geschreven door Jan Zeilemaker over de Hillegomsche Houthandel. Nieuwsgierig geworden? U kunt het hele stuk lezen door de PDF hieronder te downloaden.

I

1910 | Voortvarende start

Oprichter van de Hillegomsche Houthandel was Pieter de Vreugd, aanvankelijk bomschuitenbouwer, gespecialiseerd in de bouw van houten vissersboten met een platte bodem. Hij verhuist naar Hillegom en besluit te gaan werken op een scheepswerf die tevens een houtverkoop bestiert. Wanneer de eigenaar komt te overlijden, besluit Pieter de Vreugd de scheepswerf over te nemen. De N.V. Hillegomsche Houthandel is een feit.

1918 | Verhuizing naar Hillegomse haven

De NV Hillegomsche Houthandel kent een voortvarende start en de verkoop van hout vormt een steeds belangrijker onderdeel. Dit leidt al snel tot de eerste verhuizing richting de haven van Hillegom om daarmee de aanvoer van hout per boot te vereenvoudigen.

1934 | Overname Zeeuwse houthandel

In 1934 vindt de overname plaats van de Zeeuwse houthandel L. de Broekert & Co. Zoon Dirk de Vreugd krijgt de leiding over deze vestiging.

1983 | Overname de Eerste Wassenaarse Houthandel

In 1983 wordt de Eerste Wassenaarse Houthandel in Wassenaar overgenomen. Deze vestiging behoudt haar oorspronkelijke naam.

P

2006 | Toetreding inkooporganisatie 4Plus

In 2006 besluit de Hillegomse Houtgroep lid te worden van 4Plus bouwmaterialen, een inkooporganisatie van onafhankelijke bouwmaterialenhandelaren. Essentiële zaken als productmanagement, inkoop en facturering worden voortaan centraal geregeld.

2010 | 100 jaar en Koninklijk

In 2010 bestond de Hillegomse Houtgroep 100 jaar. Een mijlpaal die werd bekroond met de toekenning van het predicaat Hofleverancier. De Hillegomse Houtgroep behoort tot de ongeveer 400 Nederlandse bedrijven die het Koninklijk Wapen en de titel ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’ mogen voeren.

Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier

p

2013 | Introductie BPG-formule

De toenemende vraag naar ruwe bouwstoffen en de groeiende wens van ZZP’ers en aannemers om alle bouwmaterialen op één adres te kunnen kopen, doet de Hillegomse Houtgroep besluiten toe te treden tot de Bouwpartner Groep (BPG) en de BPG-formule ook te introduceren in Hillegom.

p

2014 | BPG de Eerste Wassenaarse

De succesvolle introductie van de BPG-formule krijgt navolging door in Wassenaar BPG de Eerste Wassenaarse te introduceren.

2015 | Nieuwe vestiging BPG Den Helder

Met de opening van de nieuwe vestiging in Den Helder kan de Hillegomse Houtgroep vanaf 2015 de hele kustlijn van Texel tot en met Zeeuws-Vlaanderen beleveren. Ook in deze vestiging wordt de BPG formule geïntroduceerd.

p

2020 | Hillegomse Houtgroep wordt De Hillegomse

Alle vestigingen (Den Helder, Hillegom, Wassenaar en Zierikzee) van de Hillegomse Houtgroep krijgen dezelfde naam: De Hillegomse. De nieuwe naam is gekoppeld aan een nieuw logo.

oude logo

Oude logo

Logo 2020

Nieuwe logo

2021 | Opening nieuwe drive-in vestiging in Hillegom

De Hillegomse groeit en daarom opent De Hillegomse een nieuwe vestiging aan de Arnoudstraat 7 te Hillegom. Deze nieuwe vestiging bestaat uit een prachtige hal van in totaal 2.500m2 en is ingericht als drive-in afhaalvestiging met een compleet assortiment hout, plaat-, bouwmaterialen en ijzerwaren. Alles gericht op het gemak en de snelheid van onze afhaalklanten.

Hillegomsche houthandel aan de Haven van Hillegom. De foto laat zien hoe het hout nog handmatig werd gelost van de boot.